niedziela, 29 maja 2011

Przygotowanie c.w.u.

Przygotowanie c.w.u.

Do przygotowania ciepłej wody użytkowej (c.w.u.) stosuje się bojlery. Bojler jest zbiornikiem, w którym następuje podgrzanie wody dzięki działaniu elementu grzewczego znajdującego się w zbiorniku.

Element ten zasilany może być z kotła centralnego ogrzewania, kominka z płaszczem wodnym lub innego zewnętrznego źródła ciepła. Może to być również grzałka elektryczna z termostatem. Bojlery mogą w zależności od konstrukcji współpracować z jednym lub dwoma źródłami ciepła. Coraz częstszym rozwiązaniem jest współdziałanie bojlera co z kolektorem słonecznym. W celu zmniejszenia strat ciepła bojlery muszą być izolowane termicznie.


Jak użytkować bojler?


Użytkując bojler należy pamiętać o kilku zasadach. Utrzymywanie wysokiej temperatury wody skutkuje osadzaniem się kamienia w zbiorniku, ponadto można się oparzyć, jeżeli woda będzie gorąca. Utrzymywanie zbyt niskiej temperatury może być z kolei niebezpieczne dla zdrowia. W wodzie o temperaturze 35-46°C będącej w bezruchu rozwijają się bakterie legionella, które wywołują zapalenie płuc. Optymalna temperatura wody użytkowej to 45-55°C. Przepisy określają, że temperatura powinna wynosić minimum 55°C.


Bakterie legionella giną w temperaturze ok.60-70°C. W związku z tym od czasu do czasu należy nastawić wyższą temperaturę, aby zbiornik i znajdującą się tam wodę odkazić.


Jak dobrać bojler?


Aby właściwie dobrać bojler należy określić jakie jest zapotrzebowanie na ciepłą wodę. W tym celu należy uwzględnić liczbę osób, które będą korzystać z ciepłej wody użytkowej, ilość punktów czerpalnych, przyzwyczajenia osób korzystających z ciepłej wody.


Prawidłowo dobrany bojler pozwoli na uzyskanie wymaganej ilości ciepłej wody o odpowiedniej temperaturze.


Do budynków jednorodzinnych zwykle stosuje się bojlery o pojemności od 120 do 200 litrów. (KM)

--
Stopka

Opracowanie: redakcja portali branżowych www.ogrzewnictwo.pl, www.klimatyzacja.pl.

Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz