piątek, 1 kwietnia 2011

Urządzamy jalalnię.

Urządzamy jadalnię

Ważnym elementem naszego domu jest jadalnia. To tam spożywamy posiłki lub po prostu spędzamy czas z rodziną przy stole. Istnieje kilka prostych zasad, jak urządzić to miejsce, aby było funkcjonalne i wygodne. Należy przede wszystkim wygospodarować odpowiednią ilość miejsca.

Jadalnia dla ośmiu osób powinna zajmować nie mniej niż 15 metrów kwadratowych. Jeśli chcemy spożywać posiłki w sześć osób przygotujmy się na to, że zajmie nam ona około 11 metrów. Mała jadalnia na cztery osoby zajmie nie mniej niż cztery metry.

Należy tu również przewidzieć miejsce do poruszania się wokół stołu. Najmniej miejsca zajmuje stół okrągły. Popularne są też stoły rozkładane. Z okrągłego o średnicy dziewięćdziesięciu lub stu dwudziestu centymetrów, można uzyskać mebel o długości sto czterdzieści lub sto dziewięćdziesiąt pięć centymetrów.

Przy projektowaniu jadalni trzymajmy się kilku zasad, określających minimalne zapotrzebowanie na miejsce przy stole. Otóż odległość pomiędzy siedzącymi nie powinna być mniejsza niż dwadzieścia centymetrów. Skrajne krzesła mogą znajdować się w odległości dziesięciu centymetrów od rantu stołu.

Optymalny rozmiar krzesła wynosi czterdzieści pięć centymetrów, zatem długość stołu na cztery osoby nie powinna być mniejsza niż sto trzydzieści centymetrów, na sześć – sto dziewięćdziesiąt pięć, a na osiem powinna wynosić nie mniej niż dwieście sześćdziesiąt centymetrów. Jeśli chodzi o szerokość miejsca potrzebnego do jadalni (nie licząc przestrzeni potrzebnej do komunikacji ), wynosi dwa metry.

Trzeba też pamiętać o tym, żeby do miejsca, w którym chcemy spożywać posiłek był ławy dostęp z kuchni. Idealnie by było, gdyby bez pokonywania zbędnych metrów bez problemu można by było przenieść przyjęcie na taras lub po prostu udać się tam na poobiednią kawę.

Autor: O.Joanna Artykuł do pobrania z serwisu airstar.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz